14 Nisan 2013 Pazar

OKUL YÖNETİCİLERİ ÇARESİZLİK İÇİNDELER


Milli Eğitim Bakanlığı Ömer Dinçer döneminde okulların aldıkları aidat ve bağışlara kafayı takmıştı hatırlarsınız. Önce bir yazı geldi ve kayıt döneminde gönüllü de olsa bağış alınmaması ve diploma parası alınmaması konusunda okul yönetimlerine emir verildi.

Daha sonra bir yazı daha geldi ve okullara hiçbir şekilde aidat alınmaması konusunda okul müdürleri uyarıldı.

Bunlar yapılırken okulların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusu açıklığa kavuşturulamadı. Okullar kaderine terk edildi. Okulların işleyişini bilmeyen bir zihniyet: “bakım onarım zaten karşılanıyor, hizmetli sorunu da çözümlendi, okulların paraya ne ihtiyacı olacak?” diyebilir. Ancak okul idaresini bilenler teslim edeceklerdir ki okulların hesap dışı sayısız gideri vardır.

Kırılan cam, çerçeve, kapı kolu vb. küçük imalatlar için yapılan harcamalar; öğrencilerin gezi- inceleme giderleri, başarı gösteren öğrencilere alınacak hediyelerin maliyetleri, bahçe bakımı için alınan malzeme giderleri, temizlik malzemeleri giderleri, küçük kalorifer arıza giderleri, su tesisatı ve musluk giderleri, fotokopi sarf malzemeleri ve kağıt giderleri vs. vs. vs. daha birçok harcama ödenek dışı ve ihalesiz hem de derhal yapılmalıdır. Bu tür harcamalar okul aile birliği tarafından yürütülmelidir.

Okul- aile birliğine aidat ve bağış toplanamayacaksa bu giderler nasıl karşılanacaktır? Okul müdürleri para toplama meraklısı mıdır?

Yapılacak şey basit ve bellidir:

1-      Geçen yıllarda yaşanan hizmetli sorunu hizmet alımı yoluyla çözüldü ve şu anda %90 başarıyla hizmetli sorunu yaşanmamaktadır.

2-      Geçtiğimiz dönem karne gönderilmesi yerine karne parası gönderildi. Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü öğrenci sayısına göre okullara para aktardı ve bu konu çok kolay ve hızlı şekilde çözüldü.

3-      Okul- aile birliklerine öğrenci sayısına göre para aktarılmalıdır. Örneğin öğrenci başına her dönem için gönderilecek 30 TL bu tartışmaların tamamını tarihe gömer. Bu uygulama en çok okul yöneticilerini rahatlatacaktır.

Bu işi fazla uzatmadan çözmek gereklidir. Okul müdürleri şu an için çaresizlik içerisindedirler.

Bu konu şu an gündemde değilse bu, konunun önemsizliğinden değil; Milli Eğitim Bakanlığının her saat değişen dalgalı gündem trafiğindendir.


( Buradan okul yöneticilerine bir tavsiyede bulunmak istiyorum: Madem okul aile birliklerine para toplamanız engelleniyor, bir musluk contası için bile resmi yazıyla para talep edin. Küçük de olsa problemleri kendiniz çözmeye çalışmayın. Yazın yukarı bilsinler durumun vahametini. )
 
 
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder