23 Nisan 2013 Salı

SİYASETE BULAŞAN BİR MÜDÜR PORTRESİ


Anamur İlçe Milli Eğitim Müdürü Aziz Dağıstan 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle düzenlenen törende bir konuşma yapmış  ve: "Bu ülkeyi bir Osmanlı askeri olan Mustafa Kemal Atatürk kurtarmıştır. Çanakkale Savaşları'nda doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine tüm insanlarımızın birlikte verdiği mücadele ile 250 bin şehit vererek kazandık. Şimdi o şehit atalarımız yan yana yatıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve milletin iradesini temsil eden TBMM günümüze kadar sık sık atanmışlarla yönetilmeye devam etti. Biz hep '23 Nisan mutlu oluyor insan' diyerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamayı sürdürdük. Türkiye Cumhuriyeti 1950'lere kadar tek parti ile yönetildi. Çok partili dönemin yaşanmaya başlandığı 1950'lerde Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş siyasetçileri yargılanmaya başlandı. 1960'larda kimileri idam edildi. Biz yine, '23 Nisan mutlu oluyor insan' demeye devam ettik. Oysa kimse mutlu olmuyordu. 1970'lerde bu karanlık güçler, gençlerimize el attı. Sağ sol kavgaları, sokaklara taştı. Birçok gencimiz sokaklarda yaşamını yitirdi. Şimdi 30 yıldır Çanakkale Savaşları'nda birlikte mücadele verdiğimiz kardeşlerimizle bir kavganın içerisine girdik. Kavgayla hiç kimse bir yere varamaz. Artık TBMM'nde seçilmişlerin bu ülkeyi birlikte yönetme zamanıdır. Kimse artık bunun önüne geçemez" demiş.
Bu konuşma üzerine CHP ilçe teşkilatından bir yetkili de konuşmayı ‘siyasi içerikli’ olduğu gerekçesiyle eleştirip ilçe müdürünün üzerine yürümüş.

Biz de bu konuşma üzerine genel bir tahlil yapalım dedik:

1-      Öncelikle eski yönetmelikte illerde il müdürleri, ilçelerde de ilçe müdürleri konuşma yapmak zorundaydı. Yeni yönetmelikten bu hüküm kaldırıldı. Bakan’ın bile sadece mesaj yayınlaması düzenlendi. Kısaca ilçe müdürünün konuşma yapma zorunluluğu yoktu.

2-      Diyelim ki konuşmayı uygun görmüş Aziz Dağıstan. Ey müdürüm seni ne ilgilendirir tek partili dönem, seçilmişler, atanmışlar. Sen ilçe müdürü müsün, Ak partinin ilçe başkanı mısın?

3-      Söylediklerin doğru da olsa –Bence söylenenler doğrudur- bu konuşmayı bırak da siyasiler siyasi ortamlarda yapsınlar. İlla konuşmak mı istiyorsun? Öncelikle katılanların bayramını kutla, dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayram olmasından dolayı günün önemini vurgula, Anamur’un eğitim profilini kısaca özetle, varsa önemli taleplerini ilet, eğitim öğretimin daha iyi hale getirilmesi için ne gibi projelerin olduğunu anlat, teşekkür et ve bitir.

4-      Eğer bir yerlere ‘göz kırpmayı’ kafana koymuş ve illa yağcılık yapacaksan eğitimde yapılan güzel işleri anlat.

5-      Devlet memuru devletin memurudur. Parti memuru gibi davranmak hem memurun kendisini hem de mensup olduğu kurumu yıpratır. Siyasete meraklı memur basar istifayı aday olur. Artık belediye başkanlığına mı milletvekilliğine mi ona kendisi karar versin.

6-      Yıllarca askerin siyasete bulaşmasını eleştiren hatta yukarıdaki konuşmasında bile bunu vurgulayan bir devlet memurunun siyasi temsilci gibi konuşması da büyük bir çelişkidir.

7-      Aslında bu şekilde siyasete bulaşmış şovmen müdürlerin artmasında siyasetin de büyük katkısı vardır. İşini iyi yapanların ağzıyla kuş kapsa yükselemediği, siyasilerin kapısında yatanların kolayca yükselebildiği bir yapıdan ne beklenebilir ki?

8-      Okur mu bilmem ama bir sözüm de Sayın Başbakan Erdoğan’a: Sayın Başbakan’ım, bu tür gereksiz çıkışları sizin de desteklemediğinizi biliyorum. Siyaseti siyasetçilerin yapması gerektiğini, memurun da memurluğunu en iyi şekilde yapması gerektiğini düşündüğünüzü biliyorum. Bir ilçe milli eğitim müdüründen beklentinizin size ve partinize yağcılık yapmak yerine bu memleketin çocuklarına en iyi gelecek hazırlamak olduğunu düşündüğünüzü de. Ancak maalesef il ve ilçe teşkilatlarınız sizin hoşunuza gitmeyecek işler yapıyorlar. Liyakatin sadakate feda edilmesinden dolayı bu şekilde partili gibi çalışan memurlar çoğalıyor. Kurumsallık azalıyor.


Son söz: memur devletin memurudur. Her parti değiştiğinde iki buçuk milyon memur görevden alınacak değildir.

Siyaset nedir, parti nedir, hükümet nedir, devlet nedir? En önemlisi de bunlar arasındaki farklar nelerdir? Bunların iyi anlaşılması gerekiyor.
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder