23 Haziran 2013 Pazar

Eğitimciler Müsteşar Bey'den Memnun ve Umutlu

Sayın Yusuf Tekin göreve geldikten sonra Milli Eğitim Bakanlığında bir hareket başladı. Her ne kadar şu ana kadar netleşmiş bir yönetmelik olmasa da taslakların görüş alınmak üzere resmi sitede paylaşılması bile katılımcılık ve işlerin hızlandırılması açılarından önemlidir.

Yalnız şunu da açıkça ifade etmek lazım ki psikolojik rahatlama ve katılımcılığı bir yana bırakacak olursak bu görüş alma sürecine gerek yoktu. Günlerdir yönetici atama yönetmeliğiyle ilgili yazıldı çizildi, önceki yönetmelik taslağıyla ilgili sendikaların görüşleri alındı. Artık görüş alma süreci işleri daha da uzatmamalıdır. Bu süreç uzarsa zihinsel yorgunluk ve bıkkınlık ortaya çıkabilir. Eğitim kurumları yöneticileri yönetmeliği zaman geçirilmeksizin uygulanmalı ve yaz döneminin hemen başında asil müdürler atanarak kumlarını yeni eğitim öğretim yılına en iyi şekilde hazırlamalıdırlar.


Sayın Müsteşarın hususiyetle üzerinde durduğu bir başka konu da taşra yöneticilerinin yer değiştirme yönetmeliği. Taşra teşkilatı yönetmeliği çıkmalı mı, çıkmamalı mı soruları artık önemini yitirdi. Küçük bir mutlu azınlık dışında adil bir yer değiştirmeyi yöneticilerin şiddetle istediği biliniyor. Kaldı ki böyle önemli bir uygulama kişilerin isteklerine göre de şekillenmez. Zaman zaman yer değiştirmek, tecrübeleri değişik coğrafyalara eşit dağıtmak, uygulama birliği ve adaleti sağlama, meslek körlüğünün önüne geçmek, kişileri değil kurumları ön plana çıkarmak, zamanla kurulacak ‘sıcak ilişkiler’den kaynaklanabilecek suiistimallerin önüne geçmesini sağlamak ve imkanları eşit sunmak gibi daha sayamayacağımız birçok nedenden dolayı bilinen adıyla ‘rotasyon’ milli eğitim taşra yöneticileri için lazım değil elzemdir.

Sayın Müsteşar yönetmeliğin bu hafta çıkacağını ve uygulamanın ağustos ayında yapılacağını sosyal paylaşım sitesinde açıkladı. Bu çok yerinde bir açıklama olmasına rağmen uygulamanın ağustos ayına bırakılması bazı teknik sorunlara yol açabilir. Eşleri çalışan yöneticilerin eş özründen yararlanabilmeleri, çocuklarının öğrenimlerini sürdürecekleri okulların belirlenmesi gibi sorunlardan dolayı yer değiştirme işlemlerinin temmuz ayı içerisinde belli olması gerekmektedir.

Burada bir başka sorun da bahsedilen 130 ilçe müdürü ataması. Duyumlarımıza göre aslında Sayın Yusuf Tekin’e de bu konuda emrivaki yapılmıştır. Sayın Müsteşar daha Bakanlığı yeni yeni tanıyorken 130 ilçe müdürü atamasının ortaya çıkması en çok da Sayın Tekin’e yapılan haksızlık olmuştur. Yapılacak rotasyon öncesi 130 ilçe müdürü atanması yer değiştirecek olan yöneticileri çok zor durumda bırakacaktır. Yine duyumlarımıza göre Sayın Tekin bunu fark etmiş ve bu durumdan rahatsız da olmuştur. Nitekim atamalar 2 hafta önce yapılmıştır ama hala illere gönderilmemiştir. Taşra yöneticilerinin umudu bu atamaların rotasyon yapılana kadar tamamen durdurulmasıdır.

Şayet bu atamalar yapılırsa Milli Eğitim Bakanlığı çok zor durumda kalacaktır. Bu atamaların yapılmasından dolayı istediği yerlere gidemeyen yöneticiler kesinlikle yürütmeyi durdurma davası açacaklardır. Daha önceki hukuki verilere bakıldığında açılan davalar neredeyse kesinlikle lehte sonuçlanacaktır. Böyle bir durumda domino taşı etkisiyle büyük bir kaosla karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca Danıştay 5. Dairesinin Esas No:2012/4710 sayılı kararı net şekilde ilçe müdürü atamalarını zora sokmuştur. Bu karar nedeniyle 27.03.2012 tarihinden sonra yapılan ilçe müdürü atamaları da mülga duruma düşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı hukuku fazla zorlamadan bu tarihten sonra yaptığı atamaları iptal etmeli ve yeni atama da yapmamalıdır.

Özetle:

1-      Sayın Yusuf Tekin’in tavrı ve yaklaşımı son derece yapıcı ve olumludur. Sayın Müsteşar eğitim camiasında heyecana yol açmıştır.

2-      Eğitim kurumu atama ve yer değiştirme yönetmeliği zaman geçirilmeden yayınlanmalıdır.

3-      Taşra teşkilatı yer değiştirme yönetmeliği temmuz ayının en geç üçüncü haftasında uygulanmalıdır.

4-      Taşra teşkilatı yöneticileri yer değiştirme işlemi tamamlanıncaya kadar kesinlikle ilçe müdürü ataması yapılmamalıdır.

5-      Danıştay 5. Dairesinin Esas No:2012/4710 sayılı kararı uyarınca hareket edilerek ileride Bakanlık davalarla meşgul edilmemelidir.
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder