11 Haziran 2013 Salı

MEB'E YOĞUN YÖNETMELİK BASKISI VAR!


Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticileri Yer Değiştirme Yönetmelik taslağı 10 Haziranda görüş alınmak üzere MEB internet ana sayfasında yayınlandı. Taslak yayınlanır yayınlanmaz olumlu olumsuz görüşler ortaya çıktı, telefon trafikleri hızlandı, kulisler arttı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerimizi ana başlıklar halinde yeniden yazma gereği duyuyorum:

1-      Böyle bir yönetmeliğin çıkması sürpriz değil bilakis beklenen bir şeydi. Nitekim 652 Sayılı ‘Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin Atama başlığı altındaki 37. Maddesi şöyledir: “(7) İl millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, il eğitim denetmeni, ilçe millî eğitim müdürü, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürü, okul ve kurum müdürü ile okul ve kurum müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” Dolayısıyla ‘bölge hizmeti’ ve ‘rotasyon’un olması bırakın sürprizi geç kalınmış bir uygulamadır.7

2-      'Bu uygulama birilerini mağdur edecek' iddiası son derece sığ ve şahsi bir değerlendirmedir. Hizmet bölgesi ve rotasyon uygulaması yapmayan Bakanlık neredeyse yok gibidir. Bu tür görevlerin kaçınılmaz sonudur bu. İşin bir başka yönü de 2000’li yılların başında rotasyona tabi tutulan yöneticiler yıllardır gittikleri yerlerde çakılı kaldılar. Yine aynı yıllarda şube müdürlüğü sınavını başarıyla verip atanan şube müdürleri de mahrum yerlerde çok uzun süredir çalışmak zorunda kaldılar. Adaletli bir dönüşümle her bölgede çalışmak faydalı bir uygulama olacaktır.

3-      2-4-6 yıllık süreler az, uygulamaların verimli olması için sürelerin uzatılması gerekir.’ tezi de mantıklı değil, ‘kendine yontma’ çabasının bir ürünüdür. Yöneticiler gittikleri yerlerde yeni bir dinamizmle etkili çalışmalarını yapıp fazla yıpranmadan bir başka görev yerine gideceklerdir. Bu hem iş körlüğünü ortadan kaldıracak hem de yöneticinin bilgi ve görgüsünü arttıracaktır.

4-      Özellikle çözüm sürecinin umutları arttırdığı ve kardeşliğin yeniden köklenerek tesis edildiği şu günlerde Batı’daki tecrübeli yöneticilerin Doğu’ya gidip görev yapması çok anlamlı olacaktır. Doğu’nun sıcak insanları her türlü hizmetin en iyisine herkes kadar layıktırlar.

5-      Yöneticilerin nerede ne kadar süreyle çalışacağını önceden bilmesi geleceğe dönük planlamalarını da kolaylaştıracaktır. Bir yere çakılı kalmak bu görev için uygun değildir. İl ve ilçe yöneticiliği son derece yıpratıcı ve kapsamlı bir iştir. Kim ne derse desin bu görevlerde çok uzun süre kalındığında ya ‘yüz göz olma’ ya da ‘çatışma’ kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır.

6-      İldeki tüm yöneticiler rotasyoncu, biz gidersek buranın hali ne olur?’ gerekçesi de kendini kurtarma çabasından başka bir şey değildir. İllerin ve ilçelerin memur ve şefleri yerindedir. Eğitim çalışanları ve yöneticileri yerindedir. İl ve ilçe yöneticilerinin o il ve ilçelere adaptasyonu bir ayı geçmez. Daha bir heyecanla ve aktiflikle işlerine dört elle sarılacaklardır. Yukarıdaki gerekçeyi sunan yöneticilere yenilerin mesajı şudur: ‘Merak etmeyin sayın müdürlerim, en az sizler kadar başarıyla çalışırız!

7-      Sayın Bakan, Sayın Müsteşar ve Sayın İnsan Kaynakları Genel Müdürü bu konuda asla geri adım atmamalılar. Grup grup toplanıp bu iş olmasın diye siyasilerin kapısını aşındırmaların başladığını duyuyoruz. Hatta bazı il müdürlerinin de yönetmeliğin çıkmaması yönünde çabalara ortak olduklarını duyuyoruz.  Genel Müdürlerinin bölge toplantılarında ve il müdürlerinin Sayın Bakan’la yaptığı toplantıda rotasyonu şiddetle destekleyen il müdürlerinden bazıları görüş değiştirse de il müdürlerinin en az %90’ı bu yönetmeliğin uygulanmasını desteklemektedir.

8-      Son söz şudur: Bu yönetmelik mutlaka uygulanmalıdır. Hem hukuki olarak 652 Sayılı KHK gereği uygulaması zorunluluktur. Hem de taşrada yaşanan büyük düğümlenme bu şekilde çözülmelidir. Bu cesur tavırlarından dolayı MEB yöneticileri gerçekten camiadan büyük takdir toplamışlardır. Ancak bu yönetmelik derhal yayınlanıp bu yaz uygulanmazsa bu takdir duygusu yerini kırgınlığa bırakır.
 
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder