28 Haziran 2013 Cuma

YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİNDE MAĞDURİYET OLMASIN


Milli Eğitim Bakanlığı 19 Haziran tarihinde eğitimcilerin görüşü alınmaz üzere Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayınladı. Yayınlanan yönetmeliğe göre zorunlu yer değiştirme şu şekilde düzenlenmiş:

“Müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları eğitim kurumunda altı yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin görev yerleri Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puan üstünlüğüne göre, tercihleri alınarak il içinde 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla değiştirilir.”

Halen yürürlükte bulunan 28 Şubat tarihli yönetmelikte ise aynı husus şu şekildedir:

“Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin görev yerleri, hizmet puanlarının %70’i ile Ek I Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanın %30’u alınarak belirlenen yer değiştirme puanı üstünlüğüne göre, tercihleri alınarak il içinde 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla değiştirilir.”

Yine 1 Mayıs 2013’te çıkan ara taslakta bu husus şöyledir:

“Görev yaptıkları eğitim kuruntunda, farklı yöneticilik görevlerinde geçen süreler dahil toplam sekiz yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin görev yerleri, bu yönetmeliğin 5. Maddesinde belirtilen ilgili şartlan taşımaları (Madde 5 a ve b bendi hariç) kaydıyla Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puan üstünlüğü ve tercihleri esas alınarak il içinde yerleri değiştirilir.”


Anlaşılan o ki Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünde bir konuda kafa karışıklığı var: Rotasyon süresi belirlenirken kurumda geçen toplam süre mi esas alınacak, görevde geçen süre mi?

Mevcut yönetmeliğe göre görevde geçen süre esas alınıyor, 1 Mayıs taslağında kurumda geçirilen toplam süre esas alınıyor, 19 Haziran taslağında ise bir kafa karışıklığı var.

19 Haziran taslağında ‘veya’ bağlacı, ‘ister…,ister…’ bağlacı anlamında görünüyor ki buna göre kurumda geçirilen toplam idarecilik süresi rotasyon için esas alınacak gibi değerlendirilebilir.

Yalnız burada ciddi bir haksızlık söz konusu olabilir, şöyle ki: Daha önceki yönetmeliğe göre görev esaslı rotasyon söz konusu olduğu için müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları kurumların müdürlüğüne atanan çok sayıda yönetici oldu. O dönemde bahse konu taslaktaki gibi toplam yöneticilik süresinin esas alınacağı bilinseydi bu yöneticiler başka kurumları tercih edebileceklerdi. Bu durumda oyunun içinde kural değiştirilmiş oluyor.

Bu sorun Yönetmeliğe yerleştirilecek bir geçici maddeyle çözümlenebilir: “Bu yönetmeliğin yayınlandığı tarihten önce atanmış olan eğitim kurumu müdürleri bir defaya mahsus olmak üzere yapmakta oldukları yöneticilik görevlerinde 8 yıllarını doldurduklarında çalışma süresine bağlı yer değiştirme işlemine tabi tutulurlar.”

Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder