4 Temmuz 2013 Perşembe

MEB Büyük Bir Devrim Yaptı!

Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmelik yayınlandı. Yönetmeliği incelediğimizde ana hatlarıyla daha önce yayınlanan taslağa paralel olduğunu ancak bazı ufak değişikliğe gidildiğini söyleyebiliriz.

Değerlendirmelerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

1-      Öncelikle böyle bir yönetmeliğin yayınlanması Milli Eğitim Bakanlığı için devrim niteliğindedir. Bugüne kadar yer değiştirmek için siyasilerin kapılarını aşındırmak zorunda kalan yöneticiler bundan böyle daha kişilikli, daha kurumsal ama bir o kadar da işlerine daha bağlı ve daha sorumluluk sahibi olarak hareket edecekler. Ayrıca siyasiler ve bürokratlar da yöneticilerin yer değiştirme talepleriyle mesai harcamamış olacaklar. Yöneticiler artık kendilerini daha önemli, saygın, adaletle yönetilen ve eşit bireyler olarak görecekler.

2-      Performans ve Yeterlik Değerlendirme Formu(Ek-1) son derece objektif kriterlerle ve itiraza yer vermeyecek şekilde hazırlanmış. Yöneticiler arasında ‘Acaba komisyonla atama getirilir mi?’ endişesi de boşa çıkmış ve yöneticiler rahatlamıştır. Böyle adil bir yönetmelikten sonra yöneticiler gittikleri yerlerde işlerine daha bir sıkı sarılarak bu güzel ülkeye en iyi şekilde hizmet edeceklerdir.

3-      Burada Sayın Müsteşara da ‘bravo’ demeden geçmemek lazımdır, şöyle ki: Eğitim Bir Sen görevlendirmeyle çalışan şube müdürleri yerlerinde kalsın diye kadrolu şube müdürlerinin rotasyonunu erteleme çabası içerisine girdi. Takip ettiğimiz kadarıyla Sayın Müsteşar bu konuda Eğitim Bir Sen’e rağmen kadrolu şube müdürlerini mağdur etmedi ve şube müdürü rotasyonunu ertelemedi.

4-     Uzunca bir süre sonra hazırlanan bu yönetmeliğin aslında eleştirilecek yeri çok az. İlçedeki şube müdürlerinin sadece ilçeleri istemeleri bir haksızlık olmuş örneğin. İlçe şube müdürü ilçelerde çalışarak emekli olmak zorunda kalacak! Yöneticilerin bulundukları bölgeden tercih yapabilmeleri adaletsizlik gibi görünse de uzun vadede alttan üste doğru bir kayma olacağı açıktır. Örneğin 2. Bölgenin 1 yılı 1. Bölgenin 1,5 katından fazla puan getirir. Alta indikçe makas daha da açılıyor. Dolayısıyla yeni atanacak müdürler 4 ve 5. Bölgeden başlayarak kademeli olarak yukarıya çıkacaklardır.

5-      Bu yönetmelikle sadece bulundukları ilçede çalışabilecek, başka ilçelere gezi amaçlı bile gitmekten imtina edecek, ununu elemiş eleğini asmış büyüklerimizden emekli olanlar da çıkabilecektir ki bu da zaten amaçlanan olmasa da tahmin edilebilen bir sonuçtu.

6-      “GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü görevini yürütmekte olanlardan bölge hizmeti süresini dolduranların 8 inci maddeye göre yapılacak yer değişikliği işlemleri bir defaya mahsus olmak üzere 31 Ağustos 2013 tarihine kadar sonuçlandırılır.” maddesi bir açıdan eleştirilebilir: eş durumları ve çocukların eğitim durumları değerlendirildiğinde bu tarihin daha yakına çekilmesi gerekir. Örneğin en geç 15 ağustos şeklinde belirlenebilirdi. Ayrıca Bakanlık hiçbir gecikmeye meydan vermeden kılavuzu yayınlanmalı ve rotasyona tabi olanlarla münhal olan pozisyonları bir an evvel duyurmalıdır.

7-      Şunu da ifade etmek lazımdır: tüm bu güzel gelişmeleri gölgeleyen ve buruklaştıran atama haberleri yöneticileri ziyadesiyle üzmüştür. Rotasyon yönetmeliğinden 1 gün önce ‘yangından mal kaçırır gibi’ yapılan atama ve yer değiştirmeler saygın değildir, etik değildir, kabul edilebilir değildir, hatta helal bile değildir! Bu aslında düpedüz kul hakkıdır! Bakanlık yetkililerine bir şey demiyoruz, özellikle Sayın Müsteşarın bu konuda ne kadar direndiğini biliyoruz. Maalesef Eğitim Bir Sen ve atanan arkadaşlar bu konuda mesuldür ve rotasyona tabi yöneticilerin haklarına geçmişlerdir. Açık yazmak lazımsa bu atanan arkadaşlar tek tek bilinecek ve çalışma hayatları boyunca ‘Yönetmelikten bir gün önce işini yaptırıp rotasyonsan ‘sıyıran’ ve arkadaşlarının hakkına giren yöneticiler’ olarak anılacaklardır!
 
Metin KOÇER
metinkocer06@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder