2 Temmuz 2013 Salı

ÖĞRETMENLİKTE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR


Öğretmenlik mesleği tehlikeli biçimde alarm zilleri çalıyor. Bir ülke eğitiminin en temel unsuru olan öğretmenin bu derece itibar kaybetmesi devleti yönetenlerin ciddiyetle ele alması gereken hayati bir konudur.

Öğretmenlik mesleği neden itibar kaybediyor? Çok fazla madde yazılabilir ama net olsun diye kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

1-      Siyasi gerekçelerle çok fazla eğitim fakültesi açıldı, eğitim fakültelerinin eğitim kalitesi de neredeyse lise düzeyine indi, eğitim fakültesi mezunları KPSS önünde yığıldı ve böylece eğitim fakülteleri cazibesini yavaş yavaş kaybetmeye başladı.

2-      Yanlış bir kararla –ek ders aldıkları için- öğretmene eşit işe eşit ücret kapsamında ek ödeme verilmedi. Ek ders almayan yüz binlerce öğretmen memur ve hizmetliden daha az kazanır hale geldi. Bu nedenle eğitim fakültesi mezunlarının bir kısmı memurluğa ya da polisliğe yöneldi. Bir de bunun üzerine Sayın Başbakan’ın ‘Öğretmenler 15 saat çalışıyor diğer memurlar 40 saat, öğretmenlere ek ödeme vermemiz haksızlık olur.’ ifadesiyle öğretmenler bir darbe daha yemiş oluyor ve böylece öğretmenlerin ekonomik durumuna hükümetin en tepesinin bakışı da görülmüş oluyordu.

3-      Ekonomik gerilik yeteri kadar darbe vurmuşken bir de Sayın Ömer Dinçer başta olmak üzere bazı siyasetçilerin öğretmenleri bulabildikleri her ortamda ve fırsatta acımasızca eleştirmeleri öğretmenin itibar yozlaşmasını geniş halk kitlelerine de yaymış oluyordu.

Yukarıdaki gerekçeler bizi çok acı bir tabloyla karşı karşıya bıraktı: mebpersoneli.com.tr ‘de yayınlanan bir ankette öğretmenlere “Bir öğretmen olarak imkânınız olsa iş değiştirmek ister misiniz?” sorusuna öğretmenlerden %71’i Hiç düşünmeden başka işe geçerim; % 29’u Kesinlikle öğretmenliği bırakmam diyor.

Acı tabloya bakar mısınız? Öğretmenlik ki mesleki doyum açısından en avantajlı, kişisel gelişimi hayat boyu sürdürebileceğiniz bir meslek. Buna rağmen öğretmenler mesleklerinden soğumuş!
Üstelik halen görev yapmakta olan öğretmenlerin fırsat bulduklarında başka mesleklere geçme oranının %71 çıkmasından devleti yönetenlerin ders çıkarması gerekir.
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder