15 Temmuz 2013 Pazartesi

ROTASYONUN ERTELENMESİ MÜMKÜN DEĞİL!

Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmelik 04.07.2013 Tarih ve 28697 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bakanlıktan edindiğimiz bilgilere göre kılavuzun hazırlığı bitme aşamasına gelmiş olup bu hafta yayınlanmasına kesin gözüyle bakılmaktadır. Kaldı ki 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37. Maddesinin 7. Fıkrası şu şekildedir: “(7) İl millî eğitim müdürü, il eğitim denetmeni, ilçe millî eğitim müdürü, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürü, okul ve kurum müdürü ile okul ve kurum müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” Dolayısıyla taşra yöneticilerinin rotasyonu 14.09.2011 tarihinde yasalaşmıştır.

Tüm bunlara rağmen hala taşra rotasyonunu engellemek, engelleyemiyorsa sulandırmak için çaba gösterenleri şaşkınlıkla izliyoruz. Son zamanlarda ‘rotasyon 1 yıl ertelensin’ modası çıktı. Ne demek 1 yıl ertelemek? Neden 1 yıl? Hangi gerekçeyle ertelenecek? Zaten 2 yıldır rotasyona şartlanmış ve bugün yarın diye neredeyse 3 yıldır bekleyen yöneticiler neden aynı stresi 1 yıl daha çeksin?

Efendim göreve başlarken rotasyon olacağını bilmiyorlarmış! Bu iş bir yerden başlamak zorunda. Yöneticiler böyle bir yönetmelik olmazsa ne şekilde yer değiştirecek? Kimsenin işi elinden alınmayacak, sadece herkes eşit şartlarda eşit imkanlara sahip olacak. Şayet mecburen mağduriyet yaşanacaksa bu mağduriyet de paylaşılacak o kadar.

Tam olarak savunulan nedir anlamak mümkün değil. Yer değiştirme yönetmeliği olmayan neredeyse tek Bakanlık durumunda kalan MEB bir yönetmelik çıkarmış ve adil şartlarda yer değiştirme esasları düzenlenmiştir. Buna sendikaların da tüm eğitimcilerin de destek olması gerekir. Kimse işgal ettiği makamda layezel değildir. Her görevin bir sonu vardır. Zor ve yıpratıcı taşra görevlerinde aynı yerde uzun süre çalışmanın verdiği tükenmişlikle yöneticiler baş başa bırakılamazdı. Yıllardan beri çakılı kalan yöneticiler nihayet kendilerini eşit ve değerli görebildiler. Rotasyon yapılmamalıdır diyemeyenler 1 yıl ertelensin diyorlar. Yani ‘Hele 1 yıl ertelensin, sonrası Allah kerim.’ mi denmek isteniyor. Bu ülke muz cumhuriyeti değildir. Bu ülkenin tüm vatandaşları birinci sınıf şerefli Türk vatandaşıdır. Bu ülke hukuk devletidir ve mevzuatla yönetilir. Bu ülkenin Bakanlıkları da Resmi Gazetesi de çocuk oyuncağı değildir. Lütfen mevzuatı da mevzuatı hazırlayanları da hafife elmayın.

Bir de 20-25 yıl 1. Bölgede çalışanların mağduriyetlerinden bahsediliyor. 25 yıl 1. Bölgede yöneticiliği olan bir kişi daha önce en az 5 yıl da okul yöneticiliği olsa toplam en az 30 hizmet yılına sahiptir ki o puanla muadil bir bölgeye rahatlıkla gidebilir. Diğer bölgelerden de peyder pey adil bir sirkülasyon olacaktır. Netice itibariyle bu uygulamaya bir yerden başlanmak zorundadır.

Ayrıca rotasyonun son tarihi Geçici 2. Maddede şu şekilde belirtilmiştir: “GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü görevini yürütmekte olanlardan bölge hizmeti süresini dolduranların 8 inci maddeye göre yapılacak yer değişikliği işlemleri bir defaya mahsus olmak üzere 31 Ağustos 2013 tarihine kadar sonuçlandırılır.”

Yani son tarih 31 Ağustostur ki kısa süre içerisinde çıkacak kılavuzla aksamadan uygulanacak kadar süre fevkalade vardır.

Son olarak bu yönetmeliğin uygulanmasını isteyen birkaç kişi olduğu iddiası ancak  bu süreci hiçbir şekilde bilmemek ve takip etmemekle tevil edilebilir. İlçe müdürlerinin çoğu birbirleriyle istişare halindedir ve çok önemli bir oranda bu yönetmelik beklenmektedir. UEYDER’in yayınladığı anket incelendiğinde rotasyona desteğin %77 olduğu görülecektir. Ayrıca Bakanlık üst yöneticilerinin doğrudan temaslarında da rotasyona hem ilçe yöneticileri hem de il müdürlerinin hemen hemen tamamının destek verdiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Bu kadar gelişmeden sonra hala taşra rotasyonunun ertelenmesinin konuşuluyor olması gerçekten üzücüdür. Ayrıca bulunduğu kaymaklı görevden ayrılacak olmanın verdiği sancıyla bazı ‘büyük’ müdürlerin son çırpınışları da bu adil uygulamaya engel olamayacaktır.

Şayet bir şekilde olur da böyle bir erteleme olursa işte o zaman Bakanlık tüm samimiyetini, inandırıcılığını, sürekliliğini, kapsayıcılığını kaybedecektir. Ve işte o zaman Bakanlık ha kapısına kilit vurmuş ha açık kalmış hiçbir anlamı kalmayacaktır!
Metin KOÇER

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder