29 Temmuz 2013 Pazartesi

HALA MI ROTASYON KARŞITLIĞI!

2013 Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Kılavuzuna göre süreç işliyor. 01.08.2013 tarihinde başvurular alınacak ve 14 Ağustos'ta sonuçlar ilan edilerek yöneticiler yeni yerlerine gidecekler.

Buna rağmen bazı çevrelerden konuyla ilgili çatlak sesler çıkmaya devam ediyor. Basit şahsi hesaplarla ‘yazdırılan’ bazı yazılarda ifade edilen zorlama gerekçeler gösteriyor ki taşra rotasyonunun yapılmamasını gerektiren elle tutulur bir gerekçe gerçekten yoktur ve bu konunun ısrarla manipüle edilmeye çalışılmasından anlaşılıyor ki bazı çevreler bu uygulamanın ne demek olduğunu henüz kavrayamamışlar.

Özellikle görevlendirme şube müdürlerinin yerine kadrolu yöneticilerin gelmesi noktasından Eğitim Bir Sen’e ‘gaz verme’ çabası ‘İlkeli bir eğitimci nasıl böyle bir yazı yazar?’ dedirtir nitelikte. Aynı kalemden çıktığı belli olan yazılardan birinde tecrübeye saygıdan bahsedeceksin diğerinde il merkezine ‘yaşlı’ların gelecek olmasıyla EBS’ye gaz vereceksin. İnanılır gibi değil gerçekten.

Bu konu yönetmeliğin ve kılavuzun yayımlanmasıyla çoktan kapandı ama yine de tam olarak kavrayamayanlar için özetleyelim:

BİR: Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yangından mal kaçırır gibi 15 günde çıkarılıp apar topar uygulanıyor değildir. Bu yönetmelik tam 2 yıldır ha bugün ha yarın beklenen ve 2 yıl önce KHK ile yasalaşan bir uygulamadır. O yüzden aniden çıkan bir yönetmelikle ortaya çıkan bir mağduriyetten bahsetmek gerçekten konuyla alakasızlığın bir göstergesinden başka bir şey değildir.

İKİ: Yöneticilerin yer değiştirmesi MEB’e münhasır bir uygulama olmayıp tüm Bakanlıklarca uygulanan bir işlemdir. MEB’in bu uygulamayı geç başlatmasını eleştirmek gerekirken, ‘Nereden çıktı bu yönetmelik? demek ‘çomak sokma’ çabası değilse bilgisizliktir.

ÜÇ: Bu yönetmelik ‘eski’ yöneticileri emekliye zorlama amacı gütmemektedir. Hem bir kurumun tecrübeli büyüklerinin birikimlerinden yararlanma gerekliliği hem de herkesin bir süre sonra ‘tecrübeli’ olacağı gerçeği bu gerekçeyi anlamsız kılar. Lakin hiç kimse hiçbir kurumda ilelebet görev yapacak değildir. ‘Neden şimdi?’ sorusunun da cevabı kısadır aslında: ‘Bir yerden başlamak gerekiyor.’

DÖRT: Taşra teşkilatı yöneticilerinin rotasyonunun neden gerekli olduğunu bilmek için bu görevlerin yapısına vukuf olmak lazımdır. Çok uzun süre aynı görevde kalmak yönetici için de kurum için de bir yıpranma ortaya çıkarmaktadır. Yeni yerlerde yeni uygulamalarla verimi artırmaya dönük yer değiştirme uygulaması yönetim biliminin de en temel gereklerinden biridir.

BEŞ: Kuşkusuz sadece yer değiştirme yönetmeliği yeterli değildir. En kısa zamanda atama kriterlerinin de mevzuatla düzenlenmesi, şube müdürlüğü sınavının bir an evvel açılması ve ilçe müdürlüğü ile il müdür yardımcılığına şube müdürlerinin kaynaklık etmesi, yapılması gereken sıradaki uygulamalardır.

ALTI: Rotasyonun 1 yıl ertelenmesi talebi akıllara durgunluk vermektedir. Zaten geçen yıl Sayın Ömer Dinçer’in uzaktan eğitim çerçevesindeki hitabıyla bu yönetmelik sekteye uğramamış mıdır? ‘Bu yönetmelik uygulanmasın.’ demenin bile bir anlamı vardır ne kadar muhal olsa da. Ama 1 yıl ertelensin demek olsa olsa sadece geçici görevli şube müdürleri 1 yıl daha yerlerinde kalsınlar anlamına gelir ki su varken teyemmüm olmaz!
Metin KOÇER

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder