16 Temmuz 2013 Salı

MEB İÇİN DAKİKALAR BİLE ÖNEMLİ!

Bugün Temmuzun 16’sı. Net olarak 2 ay sonra 2013-2014 eğitim öğretim sezonu başlayacak. Fakat 1 Eylül itibariyle okullarda iş ve işlemler resmen başlayacak ve öğretmenler okullarında olacaklar. Toplantılar yapılacak, seminerler yapılacak ve okullar açılacak. Hemen bir hafta sonra da 1. Sınıflar okula başlayacak. Yani 45 gün sonra her şey yerli yerinde olmak zorunda. Peki, Bakanlığın neler yapması lazım?

1-      Sayın Avcı kılık kıyafet konusunda velilerin çoğunluğu isterse tek tipe devam edilebileceğini söyledi ama bunun için yönetmelik değişikliği gerekiyor.

2-      Dershanelerin kapatılacağı söylendi ama dershaneler cayır cayır öğrenci kaydediyor ve bu konuda ne zaman ne yapılacağı hala muallakta duruyor.

3-      SBS kaldırılacak dendi, bunun yerine ne gibi bir seçme sistemi getirileceği henüz netleşmediği gibi konuşuldukça da kafa karışıklığı artıyor.

4-      Ortaöğretimin zorunlu hale gelmesiyle çok önemli değişiklikler oldu ancak bunlar henüz mevzuatta yerini bulmadı. Ortaöğretim kurumları yönetmeliği süratle değişiklik bekliyor.

5-      Yönetici atama yönetmeliğinin çıkarılıp uygulanacağı söyleniyor ama hala norm kadro yönetmeliği yeni duruma uyarlanamadığı için birçok kurumun müstakil müdürlüğü düşme tehlikesiyle karşı karşıya.

6-      Asıl büyük tehlike tüm liselerin Anadolu statüsüne kavuşmasıyla belirdi: her ne kadar Fen, sosyal bilimler ve sağlık meslek liseleri dışındaki Anadolu türü liselerin sınıf kontenjanları 34’e çıkarıldı ama bu da yeterli olmayacak ve meslek liseleri kapasitelerinin çok üzerinde öğrenciyle boğuşmak zorunda kalacak. Günde 10 saat ders olan meslek liselerinde ikili eğitim pratik olarak mümkün olmadığına göre siz asıl curcunayı okullar açıldığında görün.

7-      Tüm iller kademeli dönüşümden doğrudan dönüşüme geçti ve öğretmen ve öğrencilerin okulları değişti. Şimdilik velilerin birçoğu olayın tam olarak farkında değil ama okullar açılmaya yakın ne kargaşalar ve itirazlar çıkacak göreceksiniz.

8-      Tüm bunların yanında MEB henüz il içi yer değiştirmeleri takviminde yetiştiremezken daha iller arası, özür grubu, alan değişikliği, ilk atama derken tüm bunların ne şekilde yetiştirileceği ayrı bir soru işareti.

Kısaca MEB için çok ama çok sınırlı 45 günde yapması gereken yığınla iş var. Hayırlısıyla şu yaz sağ selamet bir atlatılsaydı da yeni eğitim öğretim yılı başlasaydı.
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder