26 Temmuz 2013 Cuma

İDARECİLERE EN BÜYÜK MÜJDE BU!


Bilindiği gibi okulların en büyük problemi, okulların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanabilecekleri ödeneklerinin olmamasıdır. Daha önce bağış ve aidat şeklinde okul aile birliklerine toplanan paralarla karşılanan çeşitli ihtiyaçların karşılanması, okul aile birlikleri için aidat toplanmasının yasaklanması ve bağış toplanmasının da son derece kısıtlanmasından sonra büyük bir çıkmaza girmişti.

Konuyla ilgili olarak bu sitede bir yazım yayınlanmıştı. (TIKLAYINIZ) O yazımda özetle; okul müdürlerinin de para toplamaktan dolayı rahatsız olduklarını ve her dönem için öğrenci başına 30 TL tutarında bir ödeneğin okulların okul aile birliği hesabına aktarılması neticesinde bu sorunun kökünden çözüleceğini ifade etmiştim. Bakanlık da tam olarak buna uygun şekilde bu sorunu çözüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünden edindiğimiz bilgiye göre bu konuda hazırlık tamamlanmış. Yapılan çalışmayla her dönem için okul müdürlüklerinin okul aile birliği hesaplarına her öğrenci için 28.90 TL aktarılması karara bağlanmış. Okulların yakıt, elektrik, su ve hizmetli gibi temel ihtiyaçları yine eskiden olduğu gibi genel bütçeden karşılanacak; okul aile birliklerine gönderilen paralar öğrencilerin kırtasiye giderleri, sarf malzeme giderleri ve okulda ortaya çıkabilecek küçük ihtiyaçların giderilmesi için kullanılacak.

Okul aile birlikleri bu paraları Kamu İhale Kanununda yer alan doğrudan temin (22-d) usulüne göre harcayacaklar, harcamalarda yine usulüne uygun kurul ve komisyonlar marifetiyle bu harcamalar gerçekleştirilecek.

Bakanlığın bu uygulamayı 2013-2014 eğitim öğretim yılına yetiştireceği ve okullar açıldığında ve öğrenci sayıları sistem üzerinde netleştiğinde (özel bütçesiz)okulların hesabına bu paraların aktarılacağını, okul müdürlerinin bundan böyle para toplamak zorunda kalmayacaklarını ve velilerden bu yönde gelen şikâyetlerin de bu şekilde ortadan kalkacağını ifade eden yetkililer, okul yöneticilerinin bu paraları amacına uygun ve denetlenebilir şekilde harcamaları hususunda da uyarılarda bulunuyorlar.

Bizim değerlendirmemiz de şudur: Bu söylenenlerin gerçekleşmesi durumunda okul idarecileri çok ama ok rahatlayacaklardır. Her ortamda birilerinden para istemek zorunda veya durumunda kalan idareciler adeta saygınlıklarını yeniden kazanacaklar, bunun yanında ayrıca vatandaşın devlete olan bakışı da olumlu yönde değişecektir. Bunun ne kadar önemli bir gelişme olduğunu ancak okul yöneticiliği yapanlar anlayabilirler. Bakanlığı bu güzel gelişmeden dolayı gönülden tebrik ediyorum.  Şimdiden hayırlı olsun.
Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder