13 Temmuz 2013 Cumartesi

SAYIN KONCUK, YÖNETİCİLER NASIL YER DEĞİŞTİRECEK?


Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk taşra teşkilatı yöneticilerinin yer değiştirme yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması yaptı. Biz de yapılan bu basın açıklamasıyla ilgili eleştirilerimizi yazmak istiyoruz. Aşağıdaki metin yapılan basın açıklaması, kırmızı yazılar da bizim değerlendirmemizdir:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI YÖNETİCİLERİNİN YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK 4 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, incelendiğinde çok çeşitli sıkıntıların taşra yöneticilerini beklediği görülecektir.
Türk Eğitim Sen rotasyona hep karşı durmuştur. Biz rotasyonda kamu yararı hiç görmedik ama bir sendikanın “dinozor müdürler gitsin de, ne olursa olsun” mantığı ile desteklediği, rotasyon, daha sonra müdür yardımcılarına, başmüdür yardımcılarına uygulanmış, sonrasında ise tüm memur ve öğretmenlere iller arası rotasyon uygulaması gündeme gelmiştir. Şu anda TBMM'de kanunlaşmış olan torba yasada, tüm memur ve öğretmenleri kapsayan bir iller arası rotasyon, kanun haline gelmemişse, bunun sebebi önümüzdeki süreçte yaşanacak seçimlerdir. Bu seçimler bittiğinde, şartlar aynı kalırsa, tüm memur ve öğretmenleri kapsayan bir iller arası rotasyon uygulaması kesinlikle dayatılacaktır.

(Bizim görüşümüz rotasyonun yararlı olduğudur. Diğer kurumları bilmem ama öğretmenler de dahil eğitimcilerin bir kurumda 8-10 yıldan fazla kalması doğru değildir. Asıl konumuz olduğu için hele taşra yöneticileri için rotasyon vacip değil farzdır. Zaten zorunlu yer değiştirmeden önce isteğe bağlı yer değiştirme uygulansaydı kendiliğinden %90 bir yer değiştirme olacağı görülecektir. Türk Eğitim Sen’in rotasyona neden şiddetle karşı olduğu noktasında teori üretmek yerine sadece görüşlerinin yanlış olduğunu belirtmek isterim.)

Rotasyon uygulamasını destekleyen birçok çalışan olduğunu biliyoruz. Bu arkadaşlarımız ya kenar mahallelerden, merkeze, ya da, mahrumiyet bölgelerinden batı illerine gidebilmenin tek yolu olarak rotasyonu gördükleri için bu uygulamayı desteklemektedir. Yıllarca mahrumiyet bölgelerinde çalışanların bu düşüncelerin içinde olmaları hiç de yanlış olmamakla beraber, rotasyonun dertlerine ne kadar çözüm olacağı da tartışılır. Tıpkı taşra yöneticilerine uygulanacak olan rotasyon da olduğu gibi.
(Emin olabilirsiniz Sayın Koncuk, birçok yönetici bu rotasyonu dört gözle bekliyor. Yeni bir yerde yeni bir başlangıçla daha huzurlu ve mutlu çalışma ortamı bulacaklardır.)

Taşra yöneticileri rotasyon yönetmeliği incelendiğinde, yönetici ya kendi il, hariç olmak üzere kendi hizmet bölgesinde, ya alt, ya da bir üst hizmet bölgesinde görev yapmak zorunda kalacaktır. Bu şu anlama gelmektedir:3-4-5 inci hizmet bölgelerinde görev yapan, taşra yöneticileri 1 ve 2 bölgeye tayin isteyemeyeceklerdir. 5. bölgede çalışan bir yönetici, ya yine 5. Bölgeden bir il, yada 4. Bölgeden bir il seçebilecektir. Bu illerden 40 tercih hakkına sahip bulunmaktadırlar.5. bölgede 15 yıl-20 yıl görev yapmış bir yönetici 1 ve 2. Bölgelere gidemeyecektir.
( Puanlamalar iyi incelendiğinde adil bir dağılım görülecektir. 5. Bölgede çalışan bir yönetici en çok 4 yıl sonra 3. Bölgede istediği yere gelebilecektir. Yönetmeliğin olmadığı durumda gelmesinin yolu hiç yoktu. Bu arada 5. Bölgedeki 1 yıl 1. Bölgedeki 1 yılın 2,5 katı puan getiriyor.)

Birinci Bölgede görev yapan bir yönetici de ya 1. ya da 2. Bölgeden 40 tercih hakkına sahiptir. Tercihlerine yerleşemeyenler kura yoluyla atanacaktır. Bu durumda, söz konusu yöneticilerin 3-4 veya 5. Bölgelere verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. En azından yönetmelikte böyle bir düzenleme yapılmamıştır. Bu durumda 1 veya 2. Bölgede görev yapan yöneticiler, tercihlerine yerleşememe durumunda kura ile 4 veya 5. Bölgelerde çalışmak durumunda kalabilecektir. Bu halde de, 20-25 yıldır görev yapan yöneticiler, bundan sonraki yer değiştirme dönemlerinde de, bu yönetmeliğe tabi olacakları için 4-5. Hizmet bölgelerinden bir üst bölgelere yer değiştirebilecektir. Bu eksikler belki kılavuzla düzenlenerek, bir kısım yanlışların veya yanlış anlamaların önüne geçilebilir ama yönetmelikten anladığımız bu şekildedir.
( Uzun yıllar 1. Bölgede çalışmış olanlar zaten yeterli puana sahip olurlar ve büyük mağduriyetler olmaz. Çok düşük puanlarla buralara atanmış olanlar da adalet gereği diğer bölgelerde de sırasıyla çalışacaklardır. Zorunlu olarak bir mağduriyet yaşanacaksa bu paylaşılmalıdır.)

Ayrıca Ek 1 sayılı cetvelde 4-5 ve 6 bölge illerde, 50 binden az, diğer bölgelerde 100 binden az nüfusa sahipse, doğduğunuz yere ve doğmamış dahi olsanız 15 yıl ikamet ettiğiniz yere yer değiştirme yaptıramamanızın mantığı nedir? Madem rotasyon uygulaması başlayacaktır, rotasyon kapsamında bu tür kısıtlamaların bir anlamı olmayacaktır.
(Bu husus Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 15. Maddesinde düzenlenmiştir: “Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamayacağı Hizmet Yerleri
Madde 15 - (Değişik : 6/5/1992 - 92/3009 B.K.K.) Vali, kaymakam, bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Nüfus Müdürü ve bunların yardımcıları, taşra teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, il ve ilçe müftüsü ve bunların yardımcıları ile koruma ve güvenlik hizmetlerini yürüten personel;
a) (Değişik : 17/7/1999-99/13143 B.K.K.) Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il'e bağlı ilçelere,
b) (Değişik : 17/7/1999-99/13143 B.K.K.) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu il'e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il'e bağlı diğer ilçelere,” dolayısıyla MEB’in yaptığı şey sadece çerçeve yönetmeliğe uymaktır. Bunun neden eleştirildiği anlaşılamamaktadır.)

Bu yönetmelik, yıllardır görev yapan taşra yöneticilerine uygulanacak olan bir zulüm yönetmeliğidir. Düşünene de, yazana da, onaylayana da iyi niyet beslememiz mümkün değildir. Kaldı ki, MEB Teşkilat Kanununda il müdürleri de rotasyon kapsamında olmasına rağmen, yönetmelikte il müdürlerinin kapsam dışında tutulması, tam bir çifte standarttır. Hâlbuki bir rotasyon uygulaması yapılacaksa, bu, öncelikle il müdürlerini kapsamalıdır, ancak MEB’in üst düzey bilgi ve tecrübeye sahip bürokratları, böyle emir buyurmuşlar.
(Çalıştığı kurum dışındaki başka bir kurumda çalışmayı ‘zulüm’ olarak değerlendirmek kusura bakılmasın ama çok ciddi bir vizyon eksikliğidir. İl müdürlerine gelince, il müdürlükleri o kadar yıpratıcı ve zor görevlerdir ki zaten zorunlu olarak belirli aralıklarla değişmeleri zorunlu hale gelir.)

Binlerce geçici, vekil taşra yöneticisinin bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı'nda, kadrolu yöneticilere reva görülen bu muamele, MEB’in ne kadar gayrı samimi politikalar uyguladığını göstermektedir. Yıllardır geçici, torpilli görevli yöneticiler için hiçbir şey yapmayan, şube müdürlüğü sınavı dahi açmayan MEB, kadrolu yöneticileri açıkça cezalandırmaktadır.

(Yöneticiliklerin geçici kadroyla sürdürülmesi ve şube müdürlüğü sınavı açılmaması tüm yöneticilerin eleştirdiği bir husustur ama bunun taşra yöneticilerinin rotasyonuyla hiç ilgisi yoktur.)
Bu yönetmelik, göreve henüz başlamış ya da başlayacak olan yöneticilere uygulanacak olsa bir sözümüz olmaz, ancak yıllardır görev yapan insanlara uygulamak bu insanların tüm çalışmalarını, düzenlerini sıfır saymak demektir. Kaldı ki, bu insanların birçoğu aynı ünvanla olmasa da, öğretmen veya bir başka görevde bu bölgelerde çalışmış ve emek vermiş insanlardır. Bu insanların geçmiş çalışmalarını yok saymak, yıllarca verdikleri emeği hiç hesaba katmamak kabul edilemez.

(Halen çalışanların rotasyondan muaf tutulması isteniyor sanırım ama bunun mümkün olmadığı da yine paragraf içerisinde itiraf ediliyor.)
Türk Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’yı, imzaladığı yönetmeliği bir daha, ama ne anlama geldiğini anlayarak okumaya, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve bazı aklı evvel bürokratlarını da akıl ve izana davet ediyoruz. Anlaşılan, sizin rotasyon zamanınız gelmiş, inşallah millet de sizi, böyle kuralsız rotasyonlara tabi tutar da, gidişiniz olur gelişiniz olmaz.

Metin KOÇER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder